Smittskydd

Smittskyddsenheten arbetar för att förebygga och minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan människor i länet.

Vad gör smittskyddsenheten?

Vi är en administrativ enhet som bland annat arbetar med statistisk bearbetning av anmälningspliktiga sjukdomar, smittspårning, utbildning samt information till såväl allmänhet som vårdpersonal.

Strama Västerbotten arbetar för att bromsa resistensutvecklingen så att antibiotika bevaras som effektiva läkemedel vid behandlingskrävande bakteriella infektioner och för att ingen ska behöva få antibiotika i onödan.

Vilka sjukdomar som är anmälningspliktiga och ska rapporteras elektroniskt via SmiNet.se framgår av svaret från laboratoriet. Mer information om detta finns i Folkhälsomyndighetens falldefinitioner och i vår lista.

Patient- och läkarinformation

Smittläge Västerbotten

Säsongen med vintervirus är i gång. Västerbotten har för närvarande spridning av influensa, covid-19, RS-virus samt vinterkräksjuka.

Folkhälsomyndighetens fem tips för att skydda dig själv och andra från vinterns smittor

  1. Stanna hemma när du är sjuk och har symtom på luftvägsinfektion, magsjuka eller feber.
  2. Vaccinera dig mot covid-19 och influensa om du tillhör en grupp som rekommenderas detta. Du som är gravid rekommenderas vaccination mot kikhosta för att förebygga sjukdom hos det nyfödda barnet.
  3. Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Handsprit kan också användas men fungerar dåligt mot t.ex. calicivirus som orsakar vinterkräksjuka.
  4. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  5. Tänk på vem du träffar. Undvik att träffa spädbarn utanför familjen, äldre och personer i riskgrupp om du är förkyld, har feber eller vinterkräksjuka. 

Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/skydda-dig-sjalv-och-andra-mot-vinterns-smittor/

 

Smittläge vecka 11