NYHETER 2018-09-13

Mona underlättar resan in till regionens arbetsplatser

– Min roll är att på alla sätt jag kan underlätta integrationen bland utrikesfödda som har legitimation från andra länder. Jag hjälper både dem som försöker att hitta en väg in på arbetsmarknaden i Västerbotten och verksamheter som söker kompetens, säger projektledare och HR-konsult Mona Burman.

Mona Burman får en pratstund med Artem Alimov som efter integrationsprojektet nu är anställd som ST-läkare på ögonkliniken i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman

Region Västerbotten satsar 3,5 miljoner kronor på ett integrationsprojekt som varit igång i drygt ett år. Hittills har ett 40-tal personer fått stöd på olika sätt och i olika omfattning.

Syftet med projektet är att stärka regionens kompetensförsörjning genom att hitta en väg för dem som vill skaffa svensk legitimation och bättre ta tillvara den kompetens som finns. Stödet ser olika ut från fall till fall men kan vara att hitta praktik- eller provtjänstgöringsplatser och stå för delar av kostnaden för lön eller handledning.

– Det finns många vägar in. Vissa är rekryterade av enskilda verksamheter i regionen, andra har sökt sig hit på eget bevåg eller genom kontakter och några har svarat på en regionsövergripande rekryteringsannons, säger Mona Burman.

Någon att fråga

Hennes uppgift är att undersöka vilken hjälp dessa personer och verksamheter behöver för att rekryteringen ska bli lyckad. Någon att ställa frågor till.

– Det är svårt för verksamheterna att veta vilket stöd som behövs på vägen till legitimation. Det som exempelvis kallas snabbspår ser olika ut över landet och varje sökande och verksamhet har olika förutsättningar och behov. Jag fick nyss ett e-postmeddelande av en läkare i ett annat land som har en kompis som bor här och som är intresserad av att komma hit och jobba, berättar Mona Burman.

Socialstyrelsen har ändrat reglerna för dem som fått sin utbildning utanför EU. Nu måste alla klara ett teoretiskt och ett praktiskt kunskapsprov, samt ett prov i det svenska språket. Språkkravet är högre nu på grund av bland annat patientsäkerheten och gäller för alla som utbildats i legitimationsyrken utanför Sverige. Provet för läkare görs i Umeå och det stora intresset har gjort att antalet platser utökats.

– Provet är tufft och ställer stora krav på förberedelser, säger Mona Burman.

Mentorgrupp

De som ska göra kunskapsprovet förbereder sig var och en på sitt sätt. Det kan bli rätt ensamt. Därför har Mona Burman startat en mentorgrupp för läkare. Där får de träffa erfarna seniora läkare som oavlönat svarar på frågor om exempelvis svensk kultur och hur det fungerar på våra arbetsplatser.

Under träffarna knyter de kontakter med varandra och utbyter erfarenheter. Deltagarna har hunnit olika långt på sin väg in i den svenska hälso- och sjukvården och deltar så länge de behöver, vilket betyder att gruppens medlemmar varierar över tid.

– Vi har diskuterat allt möjlig, från hur Sveriges kungahus fungerar till hur man ska bete sig om en kollega dör på arbetsplatsen, säger Mona Burman

För att få kontakt med personer som kan behöva hjälp av integrationsprojektet träffar Mona Burman bland annat alla vårdutbildade som studerar svenska på Folkuniversitetet utbildning Korta vägen, en speciell språkutbildning för akademiker.

Hon trivs med sin roll som den sammanhållande punkten i projektet.

– Jag vill uppfattas som tillgänglig, tydlig och hjälpa till att göra den här resan så snabb och bra som möjligt.

Tillbaka till nyhetslistan