NYHETER 2018-06-14

Ungdomsmottagning för inlandets unga

En kartläggning för några år sedan visade att unga i södra Lappland hade långt till närmaste ungdomsmottagning. Året efter fick Region Västerbotten stimulansmedel från Sveriges kommuner och region för att främja ungdomarnas psykiska hälsa. Hösten 2017 öppnade ungdomsmottagningar i både Vilhelmina och Storuman.

Lena B
Barnmorskan Lena Bitén Forsberg delar sin tjänst mellan sjukstugorna i Storuman och Tärnaby. Foto: Jan Alfredsson

När regionens primärvård för tre år tittade på länets ungdomsmottagningar framkom stora skillnader i uppdrag, bemanning och åldersgrupper bland ungdomsmottagningar och ungdomshälsor i Lycksele, Skellefteå, Umeå och Vännäs.

– Året efter kom ett nytt uppdrag att ungdomsmottagningarna och ungdomshälsorna skulle utformas på ett likartat sätt i hela länet, säger Cathrine Meier, verksamhetsutvecklare och avdelningschef vid ungdomshälsan i Umeå.

Långt till mottagning

Ytterligare en kartläggning visade också att ungdomarna i hela södra Lappland hade långt till en ungdomsmottagning.

– Vi tittade på vilka orter som hade gymnasieskolor med nationella program, antalet folkbokförda ungdomar samt avståndet till närmaste ungdomsmottagning. Då utkristalliserade sig två orter, Vilhelmina och Storuman, säger Cathrine Meier.

Förstärkta resurser

I samband med kartläggningen 2016 kom också stimulansmedel från Sveriges kommuner och region för att främja ungdomarnas psykiska hälsa.

Sjukstugorna på respektive orter fick en förfrågan att organisera sig som ungdomsmottagning och förstärka resurserna för barnmorska, läkare och samtalsbehandlare.

– Det blev en möjlighet för oss att närma oss målet för en jämställd verksamhet där bland annat ungdomsfrågorna får en tydligare plats i Västerbotten, där tillgängligheten ökar och där samordningsvinster gör verksamheterna mindre sårbara, förklarar Cathrine Meier.

Stöd och hjälp

Ungdomar i Storuman visade för några år sedan tecken på att må allt sämre, flera unga tog till och med sina liv, och ett samarbete mellan regionen och kommunen inleddes och fördjupades.

– Hela samhället påverkades och projektet B4, Before, hjälpte oss att kunna erbjuda stöd och hjälp, säger Erika From, avdelningschef vid Storumans sjukstuga.

Sänkta trösklar

Några år senare, i september 2017, öppnade ungdomsmottagningen i Storuman och en enkät skickades ut till ungdomarna för att få reda på hur de ville att verksamheten skulle se ut.

– Med utgångspunkt från det landade vi till exempel i att erbjuda enskilda möten hellre än i grupp, att det ska vara både en barnmorska och en kurator på plats samt att ha både drop-in- tider och bokade tider, säger Erika From.

– Med bättre öppettider för ungdomarna, innan bussarna går hem till de orter där de bor, sänker vi trösklarna, säger avdelningschef Jennie Härgestam.

Spännande utmaning

Vanligtvis är det flest tjejer som besöker ungdomsmottagningen, något som personalen försöker ta hänsyn till.

– Killar är en spännande utmaning, förklarar Erika From. De har naturligtvis frågor, men söker sig normalt inte till ungdomsmottagningen och kan kanske får stöd av varandra vid temakvällar, något vi har planer på att erbjuda.

Förebyggande arbete

Barnmorskan Lena Bitén Forsberg delar sin tjänst mellan sjukstugorna i Storuman och Tärnaby. En gång i veckan besöker hon skidhemmet i Tärnaby och träffar ungdomarna som går där.

Varje år kommer också åttondeklasserna från Tärnaby på studiebesök till henne, ett förbyggande arbete som förhoppningsvis ger positiva effekter.

– Vår viktigaste uppgift är att behålla det friska friskt, säger hon.

Samverkan med skolan

Linnéa Mårtensson arbetar som kurator vid sjukstugan i Storuman och ser bara positivt på att ungdomsmottagningen öppnat och välkomnar en utvecklad samverkan med både skolan och socialtjänsten.

– Vi vill få till en ännu mer utåtriktad verksamhet där eleverna kan komma med sina funderingar. Det handlar om att öppna ett fönster till primärvården, säger hon.

I den enkät som skickades ut till ungdomarna efterfrågades också vad de söker för och på vilket sätt.

– De flesta sökte för preventivmedel, berättar Jennie Härgestam. Men också psykisk ohälsa var viktigt.

Digital tillgänglighet

Under hösten 2017 lanserades en pilotverksamhet med mobilappen VLL Mottagning. Appen ska förbättra tillgängligheten för länets ungdomar och ge möjlighet till drop-in och boka tider online och träffa psykolog, barnmorska och dietist.

Många ungdomar som bor i orter nära Storuman, till exempel Sorsele, har ungdomsmottagningen ännu inte riktigt nått fram till.

– De åker inte sju mil med buss för att gå på en drop-in, säger Erika From. Här kan appen vara en stor hjälp för att öka tillgängligheten.

Tillbaka till nyhetslistan