NYHETER 2018-10-08

Ta ställning under donationsveckan

Donationsveckan får fler att ta ställning i den livsviktiga frågan om organ- och vävnadsdonation. För åttonde året i rad deltar Region Västerbotten med lokala informationsinsatser.

Av de omkring 100 000 personer som avlider i Sverige varje år är det ungefär 200–270 personer som avlider under sådana omständigheter att organdonation är möjlig. I fjol blev 188 svenskar organdonatorer efter sin död, vilket ledde till många livsviktiga transplantationer.

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa. Att ta ställning för donation av organ och vävnader kan rädda någons liv.

– Alla kan ta ställning till organ- och vävnadsdonation oavsett ålder och medicinska åkommor. Det finns ingen övre eller undre åldersgräns. Hälso- och sjukvården gör alltid en individuell bedömning om en person är medicinskt lämplig att bli donator, säger Monika Långström, lokalt donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

1 januari 2018 fanns ett behov av 817 organ i Sverige. Varje år dör många som står på väntelistan eftersom det inte finns nog med donatorer (för att fylla behovet av organ) till alla de patienter som väntar på en transplantation. I Västerbotten väntar just nu 23 personer på ett organ.

Donationsveckan gör skillnad

– Har du inte tagit ställning än är det ett utmärkt tillfälle att göra det under Donationsveckan, säger Monika Långström.

Under förra årets donationsvecka kom det in ungefär 9 100 anmälningar till donationsregistret och 400–1 000 anmälningar under årets övriga veckor.

Ny förordning

I samband med att dataskyddförordningen, GDPR, ersatte personuppgiftslagen den 25 maj 2018, beslutades det också om en ny förordning om donationsregister hos Socialstyrelsen.

Det innebär bland annat att den som är 15 år själv får bestämma om den vill registrera sig i donationsregistret, utan vårdnadshavarens samtycke. Vårdnadshavare får enbart anmäla barn upp till 15 år mot tidigare upp till 18 år.

Lokala insatser för att sprida information

Donationsveckan, 8–14 oktober, är ett årligen återkommande nationellt initiativ från Socialstyrelsen. Målet med veckan är att allmänheten ska få bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation och att fler ska ta ställning i frågan och sprida budskapet vidare. I Västerbotten kommer även blodgivning, donation av könsceller (ägg och spermier) och stamceller att vara i fokus.

Under veckan uppmärksammas donation runt om i länet. Donationsansvariga från regionen är på plats och svarar på frågor om donation och delar ut donationskort. Aktiviteterna sker i samarbete med medicinkliniken, Livio, blodcentralen, Njurföreningen Västerbotten och Funktionsrätt Umeå.

Aktiviteter i Västerbotten

Skellefteå

  • Måndag den 8 oktober, 16.00–17.00. Tillfälle att ställa frågor. 360 träningscenter i city.
  • Onsdag den 10 oktober, 11.00–12.00. Tillfälle att ställa frågor. 360 träningscenter i city.

Umeå

  • Tisdag den 9 oktober, 11.00−14.00. Lunchföreläsning 12.00–13.00 om organ- och vävnadsdonation, blodgivning och donation av könsceller. Tillfälle att ställa frågor. Ljusgården i Lärarhuset på Umeå universitet.
  • Tisdag 9 oktober, 13.00. ”Donation räddade mitt liv” föreläsning med Iraj Sedaghati och Monica Sedaghati. Café ”Kom in”.
  • Tisdag den 9 oktober, 17.00–20.00. Tillfälle att ställa frågor. IKSU sport.
  • Torsdag den 11 oktober, 10.00-14.00 Tillfälle att ställa frågor. Utanför Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus.

Lycksele

  • Tisdag den 9 oktober, 14.00–16.00. Tillfälle att ställa frågor. ICA supermarket.

Så här kan du berätta hur du vill ha det

• Anmäl dig till donationsregistret via Socialstyrelsens webbplats
• Fyll i ett donationskort och bär det med dig.
• Informera dina närstående om ditt beslut.

Alla tre sätt är lika giltiga och det är det senaste ställningstagandet som gäller. Om du har frågor om donation kan du mejla donation@regionvasterbotten.se

Organdonation på 1177 Vårdguidens webbplats.

Tillbaka till nyhetslistan