Tionde året för Lärande luncher i Umeå

Transplanterat bajs, extra skelett, virus i kranvattnet och antikroppar mot ALS. När de Lärande luncherna i Umeå i veckan går in på sitt tionde år är utbudet lika spännande som vanligt.

Det händer mycket i Västerbottens läns landsting och på Umeå universitet och programmet för de Lärande luncherna är helt nytt varje termin. Innehållet är färskt, angeläget och populärvetenskapligt i ordets rätta betydelse.

Syftet med de Lärande luncherna är att sprida nyheter inom medicinsk forskning och utveckling till allmänheten och satsningen har varit framgångsrik.

– Att få göra medicinsk forskning tillgänglig på det här viset är verkligen tacksamt. Forskarna vill gärna berätta om sina spännande jobb och åhörarna är alltid lika nyfikna. Grundprincipen är att inga frågor är dumma, säger Greti Ohlsson, landstingets kommunikationsstab, som håller i arrangemanget.

Sedan starten 2007 har uppåt 200 föredrag hållits i Frälsningsarméns lokaler på Kungsgatan i Umeå. Många gånger har det varit fullsatt. Dessutom är nästan alla föredrag filmade och tillgängliga för vem som helst att titta på i efterhand.

– Vi har höga tittarsiffror också, så de Lärande luncherna når ofta tusentals personer, säger Greti Ohlsson.

12 Lärande luncher i höst

I höst bjuder landstinget och universitetet på ett dussin Lärande luncher. Programmet erbjuder bland annat föredrag om framtida behandlingar av sorkfeber, om stress bland unga tjejer, om hur luften i Umeå får fler att utveckla demens och om hur den som fått en stroke kan få träna med en robot.

Men allra först handlar det om hur vi kan åldras hälsosamt. Det är Anna Nordström, docent i rehabiliteringsmedicin, som inleder programmet den 20 september med skräddarsydda råd. 

Lärande luncher, aktuellt program och filmade föredrag

Tillbaka till nyhetslistan