Kalldusch för Umeås ALS-forskare

En riktig kalldusch väntar ALS-forskarna vid Norrlands universitetssjukhus idag när Björklövens A-lag häller isande kallt vatten över gruppen i årets ”ALS Ice bucket challenge”, utanför T3 Center.

Det är för tredje året i rad som teamet vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus antar utmaningen som har spridit sig likt en isvåg över hela världen. Utmaningen syftar till att öka kunskapen om sjukdomen och att samla in pengar till forskningen. 

– ALS-forskningen är viktig och därför är det en självklarhet för oss i Björklöven att hjälpa till, säger Björklövens sportchef Daniel Johansson som hoppas att fler idrottsföreningar tar vid och sprider budskapet. 

ALS Ice bucket challange startades av en patient i USA. Amyotrofisk lateral skleros, ALS angriper de motoriska nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Nervskadorna leder till muskelförtvining och förlamning som börjar lokalt och sedan sprider sig genom nervsystemet till kroppens olika muskler. Det finns ännu ingen effektiv behandling för sjukdomen som årligen drabbar drygt 230 människor i Sverige, oftast personer i 50-60 årsåldern. 

Peter Andersen, professor i neurologi vid Norrlands universitetssjukhus, har fått en stor del av tidigare års donationer. Forskningen handlar om Sveriges bidrag till Projekt MinE, ett europeiskt initiativ för att kartlägga arvsmassan från 15 000 ALS-patienter. Syftet är att identifiera skyddande och sjukdomsorsakande gener. 

– Nya tekniska hjälpmedel och fler forskare som kan bidra gör att forskningen går fortare framåt än någonsin förut, säger Peter Andersen som tillsammans ALS-teamet i Umeå även leder studier för att ta fram antikroppar som bromsar ALS.

Tillbaka till nyhetslistan