Norrlands universitetssjukhus bäst i landet – igen!

Sveriges bästa universitetssjukhus heter än en gång Norrlands universitetssjukhus! När tidningen Dagens Medicin för femte gången listar landets bästa sjukhus väger den medicinska kvaliteten tyngst. Och där – liksom bland patienterna – ligger Umeå i topp!

Norrlands universitetssjukhus är Sveriges bästa i Dagens Medicins granskning.
Sveriges bästa universitetssjukhus 2016 heter Norrlands universitetssjukhus.

Norrlands universitetssjukhus, Nus, placerar sig alltså först bland de sju sjukhusen efter att tidningen gjort en samlad bedömning av ett 100-tal parametrar. 

Den i särklass tyngsta kategorin Medicinsk kvalitet består av elva medicinska delkategorier. Här utmärker sig Nus som etta i kategorierna cancer- och hjärtsjukvård samt ljumskbråck. I kategorierna strokevård och gynekologi kommer Nus på andra plats. 

Men minst lika viktigt är att sjukhuset anses bäst också av patienterna! 

Samverkan ger resultat

– Jag är förstås både stolt och glad! Det är medarbetarna, utvecklingsarbetet och samverkan med lasaretten i Skellefteå och Lycksele som lett till detta fina resultat. Vi hade inte kunnat hålla en så hög kvalitet i den högspecialiserade vården i länet, i norra regionen och nationellt utan god samverkan, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg. 

Norrlands universitetssjukhus har de fem gånger som Dagens Medicin gjort rankingen, tävlat med Linköping i toppen. 2013 kom Nus först, övriga år har Linköping hållit förstaplatsen. Också denna gång var det knappt – men till Umeås fördel. 

Gedigen jämförelse

Bakom utmärkelsen ligger alltså en gedigen jämförelse av de sju sjukhusen. Dagens Medicin har bedömt och rankat dem utifrån närmare 8 000 uppgifter från Öppna jämförelser, patientenkäter och andra mätningar dit vården själv rapporterat sina resultat. 

Där har man vägt in hur sjukhuset klarar ekonomin, vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatssituation, förekomst av trycksår och hur personalen följer kläd- och hygienrutiner. Här kan man utläsa att sjukhuset ligger på tredje plats vad gäller tillgänglighet, på fjärde för trycksår och på femteplats när det gäller ekonomi, överbeläggningar och hygien. 

Men det är alltså kvaliteten i vården som är viktigast. 

Samarbete, kompetens, engagemang

Magnus Hedström, verksamhetschef på Hjärtcentrum, betonar vikten av det multidisciplinära samarbetet på kliniken, där medarbetarna följer målvärden omsorgsfullt och där kompetens och engagemang avgör kvaliteten i vården.

– Betyget är både hedrande och glädjande! Vi arbetar ständigt med att förbättra diagnostik och vård och har länge noterat att vi konkurrerar på en hög nivå nationellt. Det är mycket stimulerande att kunna erbjuda våra regionpatienter den vård vi bedriver på Hjärtcentrum. 

Cancercentrums chef Elisabeth Olofsson Karlsson gläds över utmärkelsen: – Det här är ett kvitto på hur vi jobbar systematiskt – med förbättringar, med kvalitetsregister, med forskning och i samarbete med andra kliniker. Jag är fantastiskt glad och om möjligt ännu mer stolt över min klinik än tidigare! 

I delkategorin cancervård väger de kirurgiska parametrarna tungt. Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef på Kirurgcentrum, är också han glad men reagerar med viss förvåning. 

– Vi har stora bekymmer med brist på vårdplatser men en mycket engagerad personal och jätteduktiga kirurger. Så det är ett mycket roligt besked!

Mer om Norrlands universitetssjukhus

Så rankas de svenska sjukhusen 2016

Se filmen från prisutdelningen

Se reaktioner efter prisutdelningen

 

 Tidningen Dagens Medicin har i samarbete med landstinget gjort en kortfilm om Nus på temat framtidens vård och utmaningar. Se filmen på Vimeo:

 

 

 

Tillbaka till nyhetslistan