Klinisk mikrobiologi

Välkommen till Klinisk mikrobiologi som omfattar klinisk bakteriologi och klinisk virologi.

Klinisk mikrobiologi är en del av Laboratoriemedicin. Här arbetar cirka 90 personer. Yrkeskategorierna är blandade med bland annat biomedicinska analytiker, kemister, laboratorietekniker, molekylärbiologer, sekreterare och läkare.

Under året utförs cirka 500 000 analyser av olika smittämnen. Verksamheten påverkas av vilken tid på året det är med toppar och dalar beroende på hur infektionsläget ser ut i vårt samhälle.

Om oss

Klinisk mikrobiologi i Umeå har som sin uppgift att uppfylla medicinska behov av diagnostik och beslutsunderlag för patienter och de som behandlar och förebygger infektionssjukdomar. Vi strävar efter att så fort som möjligt och med hög kvalitet prioritera, utföra och bedöma analyser så att hantering av smittsamma sjukdomar optimeras för enskilda patienter och pågående epidemier.

Vi har ett stort utbud av moderna och traditionella metoder för odling, mikroskopi och masspektrometri samt påvisning av arvsmassa, antikroppar och antigen specifika för patogena bakterier, virus, svampar och parasiter. Dessutom tillverkar vi medier och substrat för eget bruk och för många kunder.

Vi samarbetar med ett stort antal forskargrupper inom mikrobiologi i och nära våra lokaler och deltar i flera universitetsutbildningar. Vi har ett särskilt intresse för de norrländska infektionssjukdomarna sorkfeber och harpest.
Vår verksamhet är ackrediterad av Swedac enligt ISO 17025.

Kontakta oss gärna för frågor, synpunkter och rådgivning relaterade till klinisk mikrobiologi.

Provtagningsanvisningar

Alla Laboratoriemedicins provtagningsanvisningar finns samlade i en gemensam webportal. Om du skriver in ”mikrobiologi” i sökrutan högst upp efter att du gått in på länken nedanför så visas endast våra provtagningsanvisningar.

Våra öppettider

Vardagar: 07:30-16:00
Bakteriologi: Lördagar 07:30-14:00, Söndagar 08:00-13:00
Virologi: Lördagar 10:00-13:00

Veckostatistik

Aktuellt hos oss

Luftvägspaneler införs vid PCR-diagnostik av bakterier och virus på luftvägsprover. Läs mer i nedanstående dokument.