NYHETER 2018-04-03

Skrivhjälp över klinikgränserna

När de medicinska sekreterarna vid reumatologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus var överhopade av arbete fick de välkommen hjälp av sina kollegor på infektionsmottagningen. – Det blev en vinn-vinn-situation, säger avdelningschef Ann-Louise Lindström. Sekreterarna på infektion fick en kunskapsutveckling och sekreterarna på reumatologen fick hjälp med att komma i kapp med diktaten.

Medicinska sekr
De tre medicinska sekreterarna, Ulla Gunnarsson, Anna Wännman och Annika Johansson, hade möjlighet att hjälpa sina kollegor på andra kliniker. I förgrunden Ann-Louise Lindström. Foto: Jan Alfredsson

Allt började med en förfrågan i höstas från verksamhetschefen vid reumatologiska kliniken. De medicinska sekreterarna där låg av olika orsaker rejält efter med att skriva ut diktat. Situationen var i det närmaste olöslig med ordinarie bemanning och då ställdes frågan till kollegorna vid infektionsmottagningen om det gick att få hjälp.

 – Jag tog upp det i sekreterargruppen och alla var intresserade, berättar Ann-Louise Lindström.

Hade tid över

Arbetet för de medicinska sekreterarna på infektionsmottagningen hade nämligen förändrats tack vare att nya versionen av användarstödet RoS underlättade den tidigare ganska tidskrävande inskrivningen av provsvar. De medicinska sekreterarna hade helt enkelt lite tid över och kunde ge ett positivt svar.   

I dialog med reumatologens chef lades behörigheter upp för infektionsmottagningen sekreterare, som också uppdaterades med nya ord och uttryck som används i diktaten.

– Det var både utmanande och lärorikt, förklarar Annika Johansson.

– Ja, det var till viss del en helt ny terminologi, säger Anna Wännman. Positivt var också att vi kunde jobba kvar vid våra ordinarie arbetsplatser och behövde inte flytta på oss.

Utbyte mellan enheter

Samarbetet pågick under cirka två månader och var mycket uppskattat av reumatologen. Det skedde också ett kollegialt utbyte mellan enheterna.

– Några av infektionssekreterarna besökte reumatologen och gav tips på hur vi arbetade, säger Ann-Louise Lindström. Till exempel skriver våra sekreterare diktat helt ostört under ett par timmar på förmiddagarna.

Framtida samarbete

Efter årsskiftet lyftes frågan till verksamhetschefen för att undersöka om någon fler var intresserad av skrivhjälp. De fick då kontakt med en annan klinik som man fortfarande skriver diktat till.

– Vi har alla lärt oss väldigt mycket av det gränsöverskridande arbetet och skulle inte ha något emot att även i framtiden hjälpa, eller få hjälp av, andra kollegor, säger de tre medicinska sekreterarna.

– Ja, det här skulle kunna vara ett startskott för ett framtida samarbete, till exempel vid arbetstoppar, sjukfrånvaro eller rekryteringsproblem, säger Ann-Louise Lindström.

Tillbaka till nyhetslistan