NYHETER 2018-04-26

Nya lokaler för forskning och utveckling på Nus

Efter dryga två års arbete är nu byggnad 5B på sjukhusområdet i Umeå klar för inflyttning. Det är i huvudsak verksamheter inom forskning, utveckling och utbildning som ska in i den 8 000 kvm stora byggnaden som totalrenoverats och dessutom byggts på med ytterligare två våningsplan.

Ulf Widmark, fastighetschef och Annika Harr, byggprojektledare är mycket stolta över nyrenoverade byggnad 5B vid Nus. Foto: Thomas Jonsson

Byggnad 5B är den första i raden av byggnader på Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå som renoveras och moderniseras. I de äldre delarna av Nus krävs genomgripande renoveringar och lokalerna är heller inte anpassade efter verksamheternas behov. Dessutom är behovet av nya lokalytor stort och en förutsättning att kunna utveckla Nus och möta kraven från framtidens hälso- och sjukvård.

 – Det här är en milstolpe i det enorma renoveringsprojekt som pågår på våra sjukhus i länet. Det är den första byggnaden som helt färdigställts och som sätter standarden för hur övriga byggnader ska rustas upp, säger fastighetschef Ulf Widmark.


Ny fasad och nya fönster på byggnad 5B vid Nus. Överst syns påbyggnaden med två våningsplan (Foto: Thomas Jonsson)

God inomhusmiljö

För att skapa en god inomhusmiljö har gamla fyllningsmaterial och bjälklag i byggnad 5B rivits bort ned till betongstommen. Sedan har man byggt upp med nya material och modern teknik. Två nya våningsplan har byggts till, totalytan är 8 000 kvm varav påbyggnaden är 1 750 kvm.

– Det är så pass bra grundstomme i huset att det är ekonomiskt försvarbart att göra den här typen av satsning. Det är en smart lösning där vi tar tillvara befintlig tomtmark och kan förtäta sjukhusområdet, säger byggprojektledare Annika Harr.

Det är den högre placeringen av sjukhusets nya helikopterplatta som gör det möjligt att bygga vidare på höjden och framöver ska fler byggnader på Nus få liknande påbyggnader.

Modern teknik och höga miljökrav

När man rör sig i byggnaden är det svårt att se skillnad på de äldre delarna som renoverats och de helt nya våningsplanen, så pass genomgripande är renoveringen som genomförts under skydd av ett gigantiskt tält för att vädersäkra bygget.

– Det mesta är nytt. Byggnaden håller nybyggnadsstandard när det gäller inomhusmiljö och installationer. Samtidigt har vi försökt att bevara äldre detaljer som ger byggnaden karaktär. Ett exempel är trapphusets stengolv och ledstången som är av hög kvalitet gör sig väldigt bra efter uppfräschningen, säger Annika Harr.

 
Läkarprogrammets nya föreläsningssal på plan 6. (Foto: Jan Alfredsson)

Tekniken i huset är ny liksom alla försörjningssystem som el, värme, ventilation och avlopp. Energimässigt möter byggnaden höga miljökrav, exempelvis är energiåtervinningen i ventilationen så hög som 95 procent, vilket innebär att man tar vara på nästan all värme i frånluften för att värma upp tilluften. En annan spännande detalj för att förbättra inomhusmiljön är ljuskällorna i husets gemensamma lunchrum på plan 7, där färgtemperaturen anpassas automatiskt under dagens gång.

Samarbete med Umeå universitet

Byggnad 5B ligger i nära anslutning till Umeå universitet och flera av de verksamheter som ska in i huset har både regions- och universitetskoppling. Det blir en byggnad för forskning, utveckling, och utbildning med kontor, expeditioner, undervisningslokaler och laboratorium.

– Huset är helt förvandlat och inomhusmiljön helt fantastisk. Jag är övertygad om att det bidrar till ökad kreativitet och stimulerar till inlärning och arbetslust. Det här är lokaler anpassade för att bedriva en modern läkarutbildning, säger Mari Bixo, prodekan på Medicinska fakulteten vid Umeå universitet samt ordförande i ALF-kommittén.

 
Byggnad 5B invigdes den 26 april. Invigde gjorde Ulf Widmark, fastighetschef, Marie Bixo, prodekan vid Medicinska fakulteten Umeå universitet samt Annika Harr, byggprojektledare. (Foto: Jan Alfredsson).

Logistiska utmaningar

Från byggnad 5B har man en god utsikt över sjukhuset där det pågår en rad byggprojekt och kommer vara så under flera år framåt enligt regionens fastighetsutvecklingsplan för Nus. Att genomföra arbetet med så små störningar som möjligt för patienter och verksamhet är en stor utmaning. Även att hantera byggtrafik och logistik som hör till byggena samt manövrera de stora byggkranarna som krävs för att lyfta byggnadsmaterial.

– En extra spännande del av det här bygget var när vi skulle riva det gamla fläktrummet uppe på taket för att göra plats för de nya våningsplanen. Det krävde hjälp av en grävmaskin som vi lyfte upp på taket via en stor byggkran. Det var lite svettigt att se den flera ton tunga maskinen hissas upp i skyn, men allt löpte helt enligt plan, säger Annika Harr.

Verksamheteter som flyttar in i byggnaden är bland annat:

  • Transfusionsmedicin
  • Enheten för Epidemiologi och Global Hälsa
  • Regionalt Cancercentrum Norr
  • Klinisk patologi
  • Monica-projektet
  • Biobanken
  • Familjemedicinska kliniken
  • Riksstroke
  • Läkarprogrammet

 

Text: Thomas Jonsson
Foto: Thomas Jonsson och Jan Alfredsson.

Tillbaka till nyhetslistan