NYHETER 2018-08-06

Engagerad handledning lockar framtida läkare till Lycksele

Stenbergska hälsocentral i Lycksele är en attraktiv arbetsplats för utbildningsläkare. Anledningen är bland annat engagerade handledare och ett arbetssätt som är anpassat till att ge nyanställda och studerande en bra introduktion till yrkeslivet.

Natalia Larsson
Natalia Larsson är distriktsläkare och medicinskt ansvarig på Stenbergska hälsocentral i Lycksele. Hon vill att andra ska se och förstå hur roligt det är att vara läkare i inlandet. Foto: Linn Johansson

Natalia Larsson arbetar som distriktsläkare och medicinskt ansvarig på Stenbergska hälsocentral i Lycksele. Hon är även handledare för de utbildningsläkare som gör sin specialist- eller allmäntjänstgöring (ST/AT).

2016 vann hon pris som årets läkarhandledare i Region Västerbotten. I år, 2018, var hon nominerad till Guldskalpellen för att hon är en starkt bidragande orsak till att Stenbergska hälsocentral är en attraktiv arbetsplats för utbildningsläkare.

– Jag vill att andra ska se och förstå hur roligt det är att vara läkare i inlandet så att de väljer att stanna kvar. Det är därför jag jobbar hårt för att vara en bra handledare och möta studenternas behov. Men det gör även mina kollegor, vi är flera duktiga och engagerade handledare här på Stenbergska, berättar Natalia Larsson

Handledning som hjärtefråga

Tillsammans med andra specialistläkare på hälsocentralen har Natalia Larsson arbetat fram ett rullande schema för handledning. Det innebär att någon alltid har tid avsatt för att handleda de läkare som gör en del av sin utbildning på hälsocentralen.
Alla yrkesgrupper har dessutom tillsammans arbetat fram underlag och checklistor för introduktion av nyanställda/studerande.

– Jag fick en fantastisk handledning under min utbildning och har gått samma väg som många av de AT- och ST-läkare som jag handleder. Jag började min AT på Lycksele lasarett, fortsatte som distriktsläkare på sjukstugan i Malå och sedan sökte jag mig till Stenbergska hälsocentral och har stannat kvar här sedan dess, säger Natalia Larsson.

En handledares roll är att vara ett stöd och de ska aktivt söka förbättringsområden. De ska även hjälpa utbildningsläkarna att hitta en balans och möta frågor kring exempelvis att engagera sig i patienter och vara professionell samt säkerhet och att våga handla. Och självklart lära ut hur vissa saker utförs rent praktiskt.

– Det kan handla om allt från klinisk undersökning och bedömning till hur man ger injektioner i lederna, berättar Natalia Larsson.

Handledningen sker via drop-in vilket innebär att vid eventuella luckor så hinner specialistläkarna göra administrativa uppgifter eller ta ett patientmöte.

– Jag har alltid haft engagerade handledare som trots pressade förhållanden har gett kvalitativ handledning och den traditionen har jag velat hålla vid liv. För att göra ett bra jobb som handledare gäller det att man brinner för sitt yrke, är nyfiken, vill dela med sig av sina egenskaper och är engagerad. Har man börjat ledsna på sitt arbete är det ofta svårt att hitta det engagemang som krävs, avslutar Natalia Larsson.

Tillbaka till nyhetslistan