Matvanor

Mat och måltider är en del av livet hela livet och är en förutsättning för välbefinnande. Behovet av energi och näringsämnen varierar utifrån ålder, kön, aktivitet, hälsa och eventuell sjukdomsbild.

Läs mer om hälsosamma matvanor på 1177

Hälsosamma matvanor minskar risken för många av våra livsstilsrelaterade sjukdomar, något som i vår del av världen bidrar mest till ohälsa i befolkningen. Med hälsosamma matvanor avses att energi- och näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform och måltidsmönster motsvarar individens behov.

Kostråd för att främja hälsa

Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan göra stor skillnad. Både för individen och för folkhälsan.

De kostråd som ges inom hälso- och sjukvården ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet och utgår från de Nordiska näringsrekommendationerna.

Kost till barn och unga

Inom Västerbotten arbetar vi strategiskt med att förbättra hälsan hos barn och unga via Salut-satsningen. Ett av Salut-satsningens målområden är att tidigt främja goda matvanor.

Tillsammans med Folktandvården har vi genomfört kampanjer för att förbättra matvanor och tandhälsa.

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder – Ohälsosamma matvanor

Inom Västerbottens läns landsting arbetar vi strategiskt med att implementera och följa de arbetssätt som rekommenderas i Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder inom alla levnadsvanor men även specifikt med åtgärder till patienter som identifieras med ohälsosamma matvanor. Folkhälsoenheten följer regelbundet statistik hur specialistsjukvården och primärvården utför rekommenderade åtgärder och erbjuder utbildning till de enheter som önskar.

Kostråd vid Västerbottens hälsoundersökningar

De råd om mat och matvanor som ges till den som deltar i Västerbottens hälsoundersökning (VHU) syftar framförallt till att förebygga hjärtkärlsjukdom och utgår från kostråden som grundar sig på Nordiska Näringsrekommendationer 2012 samt anpassas av VHU-sköterskan till deltagarens förutsättningar och behov.

Kost och cancer

Vissa typer av livsmedel och näringsämnen skyddar mot uppkomst av cancer medan andra kan öka risken. För att förebygga cancersjukdomar är det viktigaste att hålla vikten om man är normalviktig eller gå ner i vikt om man är överviktig. De kostråd som utgår från Nordiska näringsrekommendationer överensstämmer med de rekommendationer som ges för att förebygga cancersjukdom.

World Cancer Research Fund (WCRF) är en organisation som utreder hur matvanor påverkar cancerrisken. Organisationen bedömer vetenskapliga studier och ger råd om hur man kan minska risken för cancer.

I samarbete med region Norrbotten, region Jämtland Härjedalen och Landstinget Västernorrland arbetar Folkhälsoenheten med preventiva insatser vad gäller kost och cancer.

 


Kontakt

Cecilia Hellberg
hälsoutvecklare, dietist
E-post: cecilia.hellberg@vll.se
Telefon: 0910-77 05 86