Nyheter

 • 20 sep 2017

  Unik anläggning för värme och kyla på Nus visas upp

  På Norrlands universitetssjukhus, Nus, finns ett toppmodernt energisystem för förnybar energi – ett av Europas mest komplexa smarta termiska nät för värme och kyla. En utbyggnad planeras och inom några år räknar man med att vara bland de 20 största anläggningarna i världen.

 • 20 sep 2017

  Checklista gör rehabilitering mer jämlik

  Tänk bredare! Med det i bakhuvudet och en checklista som verktyg kan vården ge patienter med långvarig smärta en mer jämlik rehabilitering.

 • 19 sep 2017

  Pop Up Reuse Store i Skellefteå 23 september

  Bidra till minskad miljö- och hälsopåverkan genom att återanvända textilier. Leta i dina garderober och gör en insats för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

 • 19 sep 2017

  Färre drabbas av vårdskador

  Patientsäkerheten i Sverige har förbättrats. Det visar världens största granskning av nära 65 000 journaler från omkring 60 svenska sjukhus under fyra år.

 • 18 sep 2017

  Föreläsning på Nus om hållbara textilier

  Landstingets leverantör av textilier tar ansvar både socialt och för miljön genom att skapa hållbara produkter av alternativa naturmaterial och återvinning. Hör mer om det på en lunchföreläsning!

 • 18 sep 2017

  Landstinget satsar på miljö och hållbarhet

  Petflaskor, träfibermassa, alternativa naturmaterial och återvinning är bara några av de miljöval som Västerbottens läns landsting gjort i sitt nya textilavtal. Fokus har legat på hållbarhet, produktion och återvinning – val som gör Västerbotten unikt bland Sveriges landsting.

 • 15 sep 2017

  Textilier i fokus under hållbarhetsveckan

  Den 18 september inleds hållbarhetsveckan 2017. I år har landstinget valt att ha textiliers påverkan på hälsa och miljö som övergripande tema för veckan.

 • 15 sep 2017

  Tio år med Lärande luncher

  I höst fyller de Lärande luncherna tio år. På den alltid spännande och varierade menyn hittar du ämnen som immunterapi eller 3D-utskrift i behandlingen av cancer, vapen mot sega bakterier och avancerade maskiner som räddar liv.

 • 14 sep 2017

  Motion för seniorer i friidrottshallen på Nolia

  Nu har du som är 65 år eller äldre möjlighet att motionera på tisdagar i friidrottshallen på Nolia i Umeå. Deltagandet är kostnadsfritt och på plats finns ledare som inspirerar och hjälper dig att anpassa rörelser efter behov.

 • 13 sep 2017

  Snabbare behandling vid sepsis är målet på Norrlands universitetssjukhus

  Sepsis är en allvarlig sjukdom som årligen drabbar omkring 40 000 personer i Sverige. Det är fler än vad som drabbas av de tre vanligaste cancerformerna tillsammans, men trots detta är det relativt få som känner till sepsis. Den svåraste formen kallas för septisk chock, och när det inträffar är det bråttom.

 • 13 sep 2017

  Elevambassadörer i Skellefteå får nationellt stipendium

  Elever i årskurs 8 på Kanalskolan i Skellefteå får stipendium på 5 000 kronor från Psykologer mot Tobak för sitt inspirerande arbete som elevambassadörer för Tobaksfri duo.

 • 12 sep 2017

  Sammanfattning från landstingsstyrelsen den 12 september

  Vid dagens sammanträde med landstingsstyrelsen beslutade man bland annat om att lämna in ansökan till regeringen om att få överta det regionala utvecklingsansvaret i Västerbottens län. Om ansökan godkänns samlas landstingets och kommunalförbundet Region Västerbottens verksamhet tillsammans med kvarvarande regionala utvecklingsfrågor från Länsstyrelsen i en region.

 • 12 sep 2017

  Hissar rensas med klätterteknik

  Med hjälp av avancerad klätterutrustning rensas tre 50 meter djupa hisschakt på Norrlands universitetssjukhus. De nygamla schakten ska att ge plats för effektivare ventilation och enklare åtkomst till både värme- och vattenledningar.

 • 11 sep 2017

  Nästan allt om sex i Sverige

  Sex är härligt och bra men det behövs viss kunskap för att alla inblandade ska känna så. Idag lanserar Västerbottens läns landsting med övriga regioner och landsting i norr en programserie i sex delar som ger grundläggande kunskaper om sex och relationer.

 • 08 sep 2017

  Forskningsprojekt i Indonesien blir bok om klimat och hälsa

  Hur påverkas egentligen vår hälsa av klimatet och klimatförändringar? Med stipendium från Natur och Kultur ska journalisten Camilla Andersson och Umeå-forskarna Åsa Holmner och Maria Nilsson nu gå på djupet i frågan i en ny bok. Tillsammans vill de ge en sammanfattning av forskningsläget, men också skildra personliga möten med dem vars hälsa riskerar att påverkas av eventuella klimatförändringar.

 • 07 sep 2017

  Suicidpreventiva dagen 10 september

  Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem och varje år tar cirka 1500 personer i Sverige sitt liv, det betyder i snitt fyra personer per dag. Det är fem gånger fler än de som dör i trafiken. Den Suicidpreventiva dagen uppmärksammas internationellt den 10 september.

 • 06 sep 2017

  Den nya regionkommunen börjar ta form

  Om allt går enligt planerna går Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten samman till en ny regionkommun 1 januari 2019. Den nya organisationen föreslås heta Region Västerbotten.

 • 01 sep 2017

  Återvinning av hjälpmedel kapar kostnader

  En stor del av de hjälpmedel som landstinget lånar eller hyr ut till brukare runt om i länet återanvänds. – När det gäller rollatorer och sängar återanvänder vi nästan 90 procent, säger Greger Olsson vid Hjälpmedel Västerbotten.